Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny z budyniem

Z budyniem

 

Składniki:
- torebka budyniu waniliowego
- 300 ml mleka
- cukier wg wskazań na opakowaniu budyniu

- 250 g m±ki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki oleju (125 ml)
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 8 g cukru waniliowego (pół torebki)

1. Przygotowujemy budyń z normaln± ilo¶ci± cukru, ale zmniejszon± ilo¶ci± mleka (ja dodałam jeszcze nasionka z jednej laski wanilii)

2. M±kę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy mieszamy w jednej misce. W drugiej roztrzepujemy lekko jajka z olejem i mlekiem. Dodajemy roztrzepan± masę do suchych składników. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie - mog± pozostać grudki. Napełniamy ciastem foremki na muffinki do wysoko¶ci ok 1 cm. Potem nakładamy budyń (plus ewentualnie kawałek czekolady mlecznej) i dopełniamy ciastem. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Najlepiej smakuj± na ciepło. Smacznego!

poniedziałek, 25 kwietnia 2011, monami00
Tagi: budyń

Polecane wpisy

  • Muffiny z rabarbarem i budyniem

     Składniki: suche 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej 2 czubate łyżki cukru demerara 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 2 gar¶cie rabarbaru p

  • Chałka z budyniem

     Chalka z budyniem Składniki: 250ml mleka + 350ml do przygotowania budyniu 42g drożdży 100g masła 100g cukru 600g m±ki pszennej 2 jajka pół łyżeczki so

  • Budyniowe babeczki z jabłkami

    Budyniowe babeczki z jabłkami Na 12 sztuk : CIASTO: 90 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 110 g cukru pudru 2 jajka 110 g m±ki z proszk

  • Karpatka

    Urodzinowe ciasto mojego Narzeczonego, na jego specjalne życzenie. Pomy¶leć, że kiedy¶ nie mogłam przekonać się do karpatki. Wszystkim nam bardzo smakowało :) R

  • Budyniowe babeczki

    Zdecydowanie zaliczam je do grona najlepszych babeczek i zarazem muffinek bo raz robię babeczki a innym razem muffinki. Pyszne, mięciutkie o bardzo dobrze wyczu