Blog > Komentarze do wpisu
Babka z m±ki ziemniaczanej

Babka z maki ziemniaczanej

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1¾ szklanki m±ki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
  • otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy

 

Formę o pojemno¶ci 2,6 litra wysmarować masłem, wysypać kasz± mann± lub bułk± tart± (bezglutenowcy np. zmielonymi migdałami bez skórki).

Jajka (w cało¶ci, nie oddzielamy białek od żółtek) umie¶cić w misie miksera. Ubić na jasn±, bardzo puszyst± masę (końcówk± do ubijania białek), przez kilka minut. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objęto¶ć, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać.

M±kę ziemniaczan± wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masyjajecznej i wymieszać, do poł±czenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrz±ce wlać do ciasta, zmiksować tylko do poł±czenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcze¶niej formy (nie powinno zaj±ć więcej niż 2/3 wysoko¶ci formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo ro¶nie).

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyj±ć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem

 

sobota, 23 kwietnia 2011, monami00

Polecane wpisy